Ήξερες ότι υπήρχε αεροδρόμιο στην Γεροσκήπου- Σπάνια Φωτογραφία και Μαρτυρία

Ήξερες ότι υπήρχε αεροδρόμιο στην Γεροσκόπου;

Το αεροδρόμιο της Γεροσκήπου που οι τότε κάτοικοι συνήθιζαν να το φωνάζουν ‘Αεροδρόμιο της Γεροτζηπιάς΄ ήταν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο για πολεμικά αεροπλάνα της τότε εποχής.

Το ‘αεροδρόμιο της Γεροτζηπιας‘ βρίσκετε στην περιοχή της Γεροσκήπου στον δρόμο μεταξύ της Δημοτική Παράλιας της Γεροσκήπου και του Λυκείου Γεροσκήπου Γιαννάκη Ταλιώτη λίγα μετρά από τα γήπεδα ακαδημιών της ΠΑΦΟΥ FC.

Αποκλειστικές μαρτυρίες στην σελίδα μας αναφέρουν πως το αεροδρόμιο της Γεροτζηπιας έπαιξε μεγάλο ρόλο στην πορεία του Β’Παγκόσμιου Πολέμου αφού το χρησιμοποιούσαν η συμμαχικές δύναμης της Βασιλική Αεροπορία της Αγγλίας και της Ρωσίας κ.α εναντίων του άξονα.

Στην συνεχεία το αεροδρόμιο την δεκαετία 50-60 το είχαν αποκλειστικά οι Άγγλοι όπου το χρησιμοποιούσαν για το ταχυδρομείο και την αλληλογραφία τους, άλλα και οι Ρώσσοι και Ρουμάνικα αεροσκάφη για ανεφοδιασμό καύσιμων.

Μαρτύρια ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ ΠΑΛΑΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΙΣΤΟΡΙΕΣ – GEROSKIPOU OLD PHOTOS & STORIES

Το τελευταίο αεροπλάνο που πέταξε από το αεροδρόμιο της Γεροτζιπιάς ήταν ένα Ρωσσικό επιβατικό που λόγω βλάβης έκανε αναγκαστική προσγείωση μεταξύ των περιβολιών Συκά και Χ΄Λ η μόνη ζημιά κατά την προσγείωση ήταν στα μέρη της τριβής και η αποκοπή μιας μοσφυλιάς. Την προσγείωση την παρακολούθησα λεπτό προς λεπτό από την καυκάλλα πάνω από τα γραφεία τους μαύρους. Αφού λοιπόν ήλθαν Ρώσσοι τεχνικοί και το διόρθωσαν επιτόπου, έγινε ‘αξιοθέατο’ πήγαμε με το σχολείο και το επισκευτίκαμε.

Ευχαριστούμε την Σελίδα ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ ΠΑΛΑΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΙΣΤΟΡΙΕΣ – GEROSKIPOU OLD PHOTOS & STORIES.

Για να Μαθαίνουν οι Νεότεροι και να Θυμούνται οι Παλαιότεροι

Pafos Daily

Αποσκοπούμε στην 24ωρη έγγυρη ενημέρωση σας.