ΠΑΦΟΣ: Συμπεράσματα εκδήλωσης για νοσοκομειακές λοιμώξεις

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και εκφράζεται με σημαντική αύξηση των δεικτών της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, καθώς επίσης της διάρκειας και του κόστους νοσηλείας, αναφέρθηκε σε εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και έλεγχος ποιότητας στις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας», που έγινε πρόσφατα στην Πάφο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εκδήλωσης, ο έλεγχος των λοιμώξεων σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα αφενός αντικατοπτρίζει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, αφετέρου συμβάλλει στη μείωση του χρόνου νοσηλείας, με τελικό αποτέλεσμα την μείωση του κόστους.

Επιπρόσθετα, η υγιεινή των χεριών είναι ένας απλός και καθοριστικός τρόπος μείωσης της μετάδοσης των παθογόνων μικροβίων. Η Υγιεινή των χεριών αποτελεί την πιο απλή, οικονομική και αποτελεσματική πρακτική  για την πρόληψη των λοιμώξεων στους Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, από την εισαγωγή μέχρι το εξιτήριο.

Ακόμη η  καθιέρωση ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών, δηλαδή η καλύτερη επιλογή αντιβιοτικού, δόση και διάρκεια θεραπείας ,που οδηγεί στο καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα για τη θεραπεία ή την πρόληψη της λοίμωξης με τις ελάχιστες παρενέργειες στον ασθενή και την λιγότερη δυνατή ανάπτυξη αντοχής, αποτελεί κλειδί για την καταπολέμηση της δημιουργίας πολυανθεκτικών μικροοργανισμών και κατά συνέπεια για την πρόληψη των λοιμώξεων

Επίσης η διαχείριση των αποβλήτων είναι παγκοσμίως ένα από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες. Η εναρμόνιση της Κύπρου με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο επιβάλλει την εφαρμογή αυστηρών κανόνων ασφάλειας στην συλλογή –  μεταφορά και επεξεργασία των αποβλήτων.

Τα Συστήματα Διαχείρισης ( ISO) μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στην αποτροπή/ πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αλλά και στη συνολική βελτίωση ενός οργανισμού υγείας. Προστασία εργαζομένων & Ασθενών (αποτροπή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων) . Υψηλής ποιότητας υπηρεσία συνεπώς ικανοποίηση των ασθενών και των ενδιαφερόμενων μερών.

“Ιογενής Ηπατίτιδα Α-Β-C

Σε περίπτωση χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών, ποτέ δεν πρέπει, προστίθεται στην ανακοίνωση, να γίνεται  κοινή χρήση βελόνων, συρίγγων ή άλλων αντικειμένων και ακόμη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή, αλλά και ποτέ κοινή χρήση σε ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες, νυχοκόπτες, κτλ.

Οι ασθενείς με ηπατίτιδα C δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε κανενός είδους περιορισμό στην εργασία τους ή την άθληση και δε χρειάζεται να χρησιμοποιούν ατομικά σκεύη φαγητού, πετσέτες ή ατομικές τουαλέτες.

Εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α και Β , για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει.

Η ανάπτυξη ενδονοσοκομειακών δράσεων για την επιτήρηση των  νοσοκομειακών λοιμώξεων με την αξιοποίηση εργαλείων που αναδύονται μέσα από τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού  Υγείας για την υγιεινή και την ασφάλεια, τις ευρωπαϊκές οδηγίες και την υφιστάμενη νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας για την  λειτουργία των νοσοκομείων, απαιτεί την ενεργό υποστήριξη όλων των επαγγελματιών Υγείας, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

Pafos Daily

Αποσκοπούμε στην 24ωρη έγγυρη ενημέρωση σας.