Παρασκευή και 13: Δείτε γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα.

Σε πολλές χώρες του κόσμου έχει δημιουργηθεί και όρος για τον φόβο αυτής της ”καταραμένης” ημέρας ο οποίος είναι βασισμένος και στα Ελληνικά ”paraskavedekatriaphovia”

Πολλοί αριθμοί έχουν συμβολισμούς για παράδειγμα 3 είναι αριθμός που διαθέτει μια εκρηκτική θετική ενέργεια, ζωντάνια , χαρά και δημιουργία το 12 συμβολίζει την πληρότητα του κόσμου άλλα το 13 συμβολίζει την διάλυση του.

Ακόμα και στην χριστιανική παράδοση στον Μυστικό Δείπνο ο 13ος καλεσμένος ήταν ο Ιούδας ενώ ήμερα που σταυρώθηκε ο Ιησούς ήταν Παρασκευή.

Ειδικότερα ακόμα και σε λαϊκές παραδόσεις και Ιστορικές στην Ελλάδα και στην Κύπρου η Τρίτη θεωρείτε ήμερα ”καταστροφής” καθώς όταν το ημερολόγιο δείχνει 13 αυτή σύμπτωση έχει συνδεθεί με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Οι Αμερικάνοι και Άγγλοι έχουν συνδέσει αυτήν την ήμερα καθώς κάθε Παρασκευή απαγχονίζονταν οι θανατοποινίτες δίνοντας και την ονομασία ”ήμερα του κρεμασμένου”.

Ακόμα και ένα από τα πιο γνωστά θρίλερ που βγήκαν στα σινεμά φέρει τον τίτλο  ”Παρασκευή 13”

Έξαλλου σε πολλές χώρες αυτή η ήμερα θεωρείτε ακατάληλη για γάμους, για αποπλεύσουν πλοία για ταξίδι ακόμα και για να κόψεις τα νύχια σου.

Αυτή η ημερομηνία και ήμερα έχει μπει και στον κόσμο της τεχνολογίας αφού ένας ιός με το όνομα ”Παρασκευή και 13”(friday13th), ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείτε όταν το ημερολόγια του υπολογιστή δείξει ήμερα Παρασκευή και ημερομηνία 13.

Οι βόρειοι λαοί της Ευρώπης, Γερμανοί και Σκανδιναβοί έχουν μια ιστορία με την θεότητα Freya που λάτρευαν η Βίκινγκς, Λέγετε πως εξοβελίστηκε ως μάγισσα στα βουνά και πραγματοποιούσε κάθε χρόνο μια γιορτή στην οποία καλούσε 11 ακόμη μάγισσες,, συν 13ο, τον «Εξαποδώ».

Πιο σύγχρονες θεωρίες είναι η τραγωδία του Apollo 13 της NASA, το οποίο εκτοξεύθηκε στις 13:13.  Όπου λόγο σοβαρών προβλημάτων δεν καταφέρει να φέρει εις πέρας τον στόχο του την προσσελήνωση του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Γη.

Αντίθετοι με της σύγχρονες θεωρίες θα ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες, έλεγαν πως ο αριθμός 13 θεωρούνταν σημαντικότερος και σπουδαιότερος αριθμός. Ήταν ο αριθμός της ζωής. Στην αρχαιότητα ο δέκατος τρίτος σε μια ομάδα είναι πιο ισχυρός και πιο μεγαλειώδης.

Υπάρχουν πλήθος συμβολισμοί σε όλα τα χρόνια της ιστορίας του ανθρώπου, όπως για παράδειγμα στα Ταρό το <<13>> σημαίνει θάνατος, ενώ το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης είναι ”δοσμένο” και ”αφιερωμένο” στον ”αντίχριστο”

pafosdaily.com

 

Pafos Daily

Αποσκοπούμε στην 24ωρη έγγυρη ενημέρωση σας.