Η Ιστορία του Instagram

Σήμερα ίσως ελάχιστοι να είναι οι χρήστες των έξυπνων τηλεφώνων που να μην έχουν κατεβάσει και να μην χρησιμοποιούν πολύ συχνά μια από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, το Instagram. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο το Instagram μετράει μόλις επτά χρόνια ζωής.

Οι ιδρυτές
Δημιουργήθηκε από δύο απόφοιτους του Πανεπιστημίου του Stanford, τον Kevin Systrom και τον Mike Krieger. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 όταν ο Systrom ήταν 27 ετών και Krieger 24. Η φιλία του Krieger με τον Systrom (σημερινών δισεκατομμυριούχων πια) ξεκίνησε στις καφετέριες του Σαν Φρανσίσκο. Δίχως να έχουν κάτι χειροπιαστό και μη έχοντας κάτι να χάσουν αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

 

Το περιεχόμενo της εφαρμογής
Η μοιραία στιγμή ήρθε όταν ο Systrom αναρωτήθηκε γιατί πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξουν μια εφαρμογή check-in που θα συνοδεύεται προαιρετικά με την ανάρτηση μίας φωτογραφίας και όχι το αντίθετο. Το Instagram μόλις είχε γεννηθεί και όχι τυχαία αφού ο ο Systrom από μικρός είχε εκδηλώσει την αγάπη του για την φωτογραφία.

Η δημιουργία του πρώτου φίλτρου
Το καλοκαίρι του 2010 ενώ ο  Systrom και ο Krieger σχεδιάζουν πυρετωδώς στα σημειωματάρια τους για το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής τους ο Systrom φεύγει για διακοπές, στην Καλιφόρνια με το κορίτσι του. Όταν εκμυστηρεύτηκε στη σύντροφο του Νικόλ, πάνω σε τι δουλεύει αυτή την περίοδο, εκείνη μάλλον δείχνει απογοητευμένη. Καθώς του εξηγεί πως θα δυσκολευόταν να λειτουργήσει μία εφαρμογή σαν κι αυτή που επρόκειτο να γίνει το  Instagram, γιατί δεν έβγαζε καλές φωτογραφίες. Επιστρέφοντας την ίδια ημέρα στο ξενοδοχείο ο Systrom μπήκε στο διαδίκτυο προκειμένου να ανακαλύψει πώς μπορεί, να δημιουργήσει φωτογραφικά φίλτρα. Ήταν η ημέρα που εφηύρε το περίφημο (πρώτο) φίλτρο  X-PRO II (σε όλη την διάρκεια των διακοπών του το ζευγάρι συνέχισε να φωτογραφίζει με το καινούργιο φίλτρο).

Η πρώτη ανάρτηση στην εφαρμογή
Η πρώτη φωτογραφία στο Instagram ανέβηκε στις 16 Ιουλίου το 2010 από τον Kevin. Πρωταγωνιστής της φωτογραφίας ήταν ένας σκύλος που «γράφτηκε» στην ιστορία (όσο για το πόδι που απεικονίζεται δίπλα, είναι της κοπέλας του Kevin).

A post shared by Kevin Systrom (@kevin) on

Το ντεμπούτο του Instagram
Μετά την επιστροφή του στο Σαν Φρανσίσκο οι δύο συνέταιροι κατέστρωσαν ένα πλάνο οκτώ εβδομάδων στην διάρκεια των οποίων όφειλαν να πείσουν του χρηματοδότες να τελειοποιήσουν και να κυκλοφορήσουν την εφαρμογή. Έτσι λοιπόν, στις 6 Οκτωβρίου του 2010 το  Instagram έκανε το ντεμπούτο του στο app store της apple, πετυχαίνοντας 21,000 downloads στην πρώτη μέρα κυκλοφορίας του.

Η πώληση του Instagram
Το 2012 ο Mr Facebook, (Mark Zuckerberg) κάλεσε το  Systrom στο σπίτι του για φαγητό. Εκεί ο Mark του πρότεινε να αγοράσει το Instagram με το ποσών του ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς επίσης και η διαβεβαίωση πώς η εφαρμογή θα μείνει απαγκιστρωμένη στο Facebook. Οι δύο συνεργάτες με κοινή συνεννόηση αποφάσισαν να πουλήσουν το Instagram στο Mark Zuckerberg, έτσι η συμφωνία έκλεισε.

 

Σήμερα η εφαρμογή μετράει 20 δισεκατομμύρια φωτογραφίες από όλο τον κόσμο και 700 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.