Το Τμήμα Αλιείας απαντά σε δηλώσεις του Δημάρχου Πόλης Χρυσοχούς για το πρόγραμμα προστασίας χελωνών

Ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) με αφορμή δηλώσεις του Δημάρχου Πόλης Χρυσοχούς  σε σχέση με το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελώνων.

Οι δηλώσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση, έγιναν στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ,  σχετικά με το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελώνων και είναι “ανυπόστατες και άδικες αυτές δηλώσεις σκοπό έχουν να πλήξουν ένα Πρόγραμμα Προστασίας που είναι το πρώτο στη Μεσόγειο και το οποίο κάνει την Κύπρο περήφανη στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος”.

“Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη μας προς τους ιδρυτές του προγράμματος τόσο για την ίδια την ύπαρξη, όσο και για την επιτυχία του. Μια σημαντική αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο είναι η πρόσφατη συμπερίληψή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πέντε καλύτερα προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό έχει αγαπηθεί και αγκαλιαστεί από τους συμπατριώτες μας σε ολόκληρη την Κύπρο και προσελκύει το ενδιαφέρον και τη στήριξη τόσο Κύπριων όσο και ξένων, οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή για την ιδιαίτερη οικολογική της αξία”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΤΑΘΕ, όσον αφορά τη διαδικασία ανάθεσης της υλοποίησης του Προγράμματος, σημειώνεται ότι αυτή γίνεται με κάθε διαφάνεια και πάντοτε στα πλαίσια του Περί Δημόσιων Συμβάσεων Νόμου.

Το Τμήμα διευκρινίζει ότι η υλοποίηση του προγράμματος Προστασίας των Θαλάσσιων Χελώνων χρηματοδοτείται διαχρονικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από ευρωπαϊκά κονδύλια, μέχρι την τρέχουσα χρονιά, οπότε για πρώτη φορά το πρόγραμμα εμπλουτισμένο με επιπλέον ερευνητικές δράσεις συγχρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά ταμεία που αφορούν τη διαχείριση περιοχών Νatura 2000.

“Θεωρούμε ότι οι αιχμές που αφήνει με τις δηλώσεις του ο κ. Δήμαρχος πλήττουν με άδικο τρόπο το Πρόγραμμα, το ΤΑΘΕ και τους εμπειρογνώμονες που υλοποιούν το Πρόγραμμα”, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Pafos Daily

Αποσκοπούμε στην 24ωρη έγγυρη ενημέρωση σας.